Miksi tietovarasto?
Saatat ehkä pohtia, mitä konkreettisia hyötyjä yrityksellesi tulisi, mikäli korvaisit traditionaalisen operatiivisen raportoinnin tietovarastoratkaisulla (Enterprise Data Warehouse, EDW). Tietovarastointi ei ole pelkkä tekninen ratkaisu, vaan se on filosofia, ajattelutapa, paradigma, joka tarjoaa useita keskeisiä etuja perinteisiin operatiivisiin raportointijärjestelmiin verrattuna. Tämä tulee esille hienosti eritoten suurten tietomäärien käsittelyssä (big data) ja edistyneempien liiketoimintatietotarpeiden tukemisessa (edistynyt analytiikka). Tässä blogissani käsittelen kymmentä eri osa-aluetta, joiden kautta saat hyvän kokonaiskäsityksen siitä, mitä konkreettisia hyötyjä ammattimaisesti toteutetusta tietovarastojärjestelmästä on verrattuna operatiivisiin raportointijärjestelmiin. Tämän lisäksi nostan lopuksi esille kolme pointtia, jotka tuovat bisneksellesi selkeää lisäarvoa, mikäli rakennat pilvipohjaisen tietovarastojärjestelmän. Jos olet liiketoimintapäättäjä ja haluat lisätä ymmärrystäsi tietovarastoinnin konkreettisista hyödyistä, blogi sopii erinomaisesti juuri sinulle.
10 näkökulmaa tietovarastointiin
Seuraavaksi käsittelen kymmentä eri näkökulmaa tietovarastointiin ja operatiiviseen raportointiin liittyen. Tämä laajentaa ymmärrystäsi ennen kaikkea siitä, miksi tietovaraastoa ei voi rakentaa suoraan operatiivisen järjestelmän päälle.
Datan konsolidointi
Tietovarastointi: Keskittää tiedot useista lähteistä (esim. tapahtumajärjestelmät, CRM, SCM, MES, ERP) yhteen säilöön yhteismitallisesa muodossa. Näin organisaatioilla on yhtenäinen näkymä tietoihinsa, mikä helpottaa kattavien analyysien suorittamista organisaation eri tasoilla. Yhteismitallisuudella tarkoitan, että järjestelmien ja liiketoiminta-alueiden välisiä yhteisiä tietoja voidaan raportoida ja analysoida yhtenä kokonaisuutena, ilman siiloutumista.
Operatiivinen raportointi: Toimii yleensä yhdestä lähteestä tai järjestelmästä peräisin olevien tietojen kanssa, mikä voi rajoittaa kykyä analysoida tietoja kokonaisvaltaisesti. Tämän lisäksi ongelmaksi nousee tietoja yhdisteltäessä tyypillisesti se, että tiedot eivät ole yhteismitallisia eri järjestelmien ja liiketoiminta-alueiden välillä. Raportointidata on siiloutunutta.
Suorituskyvyn optimointi
Tietovarastointi: Optimoitu kyselyiden suorituskykyä ja analyyttistä työkuormaa varten. Tiedot puhdistetaan, summataan, jalostetaan ja indeksoidaan tukemaan monimutkaisiakin raportteja siten, että niiden koostaminen ja prosessointi on helppoa ja nopeaa, eikä kuluta esimerkiksi prosessorikapasiteettia kohtuuttomasti.
Operatiivinen raportointi: Toimii tapahtumatietokannoissa (OLTP-järjestelmät), jotka on suunniteltu nopeaan tietojen syöttämiseen ja päivittämiseen, mutta joita ei ole optimoitu laajamittaiseen analyysiin tai monimutkaisiin kyselyihin. Tämä hidastaa lähes poikkeuksetta OLTP-järjestelmän suorituskykyä raportteja ajettaessa merkittävästi, ja voi pahimmassa tapauksessa jopa jumittaa koko tuotantoympäristön.
Historiatiedon raportointi ja analysointi
Tietovarastointi: Tallentaa historiatiedot pitkiltä ajanjaksoilta, mikä mahdollistaa trendianalyysin, aikasarjaraportoinnin ja pitkän aikavälin merkityksellisten tietojen analysoinnin. Tämän myötä myös käsitys bisneksen kausiluonteisuudesta paranee. Tietovarastoratkaisu on ihanteellinen vuosittaisten vertailujen suorittamiseen tai mittareiden seuraamiseen ajan funktiona.
Operatiivinen raportointi: Keskittyy yleensä nykyisiin tietoihin, eikä se välttämättä säilytä historiallisia tietoja enempää kuin päivittäisissä toiminnoissa tarvitaan. Tämä johtuu eritoten operatiivisen järjestelmän suorituskykyrajoituksista suurten datamassojen käsittelyssä. Tämä rajoittaa konkreettisesti kykyä suorittaa historiallista analyysiä.
Datan laatu ja eheys
Tietovarastointi: Tiedot puhdistetaan, muunnetaan ja standardoidaan ETL (Extract, Transform, Load) (-tai ELT (Extract, Load, Transform)) -prosessin aikana. Tämä varmistaa yhdenmukaisuuden ja parantaa tietojen laatua koko organisaatiossa, mikä tekee raporteista ja merkityksellisistä tiedoista luotettavampia.
Operatiivinen raportointi: Voi kärsiä tietojen epätasaisesta laadusta, jos eri järjestelmät tai osastot noudattavat erilaisia tietomuotoja tai standardeja. Operatiiviset tiedot ovat usein raakoja ja niistä puuttuu tietovarastoista löytyvä standardointi.
Edistynyt analytiikka ja BI-työkalut
Tietovarastointi: Suunniteltu tukemaan kehittynyttä analytiikkaa, tiedonlouhintaa, koneoppimista ja päätöksenteon tukijärjestelmiä. Integroituu liiketoimintatietotyökaluihin, jolloin käyttäjät voivat luoda kehittyneitä koontinäyttöjä, prediktiivisiä malleja ja monimutkaisia kyselyitä.
Operatiivinen raportointi: Tukee yleensä yksinkertaisempia, ennalta määritettyjä raportteja. Kehittynyt analytiikka ja monimutkaiset kyselyt voivat ylikuormittaa tapahtumajärjestelmiä isosti, eikä sellainen ole operatiivisen raportoinnin painopiste ylipäätään.
Skaalautuvuus
Tietovarastointi: Skaalautuva käsittelemään suuria tietomääriä ja monimutkaisia raportointi- ja analytiikkakyselyitä useilta käyttäjiltä vaikuttamatta operatiivisten käyttöjärjestelmien suorituskykyyn.
Operatiivinen raportointi: Skaalautuvuus on erittäin rajallinen, koska raporttien monimutkaisuus tai raportteja tuottavien käyttäjien määrä voi vaikuttaa negatiivisesti järjestelmän suorituskykyyn ja usein hidastaa operatiivisten tapahtumien käsittelyä merkittävästi.
Työkuormien eriyttäminen
Tietovarastointi: Erottaa analyyttiset työkuormat transaktionaalisista työkuormista varmistaen, että raportointi- ja analyysitoiminnot eivät hidasta operatiivista liiketoimintaa millään tavalla.
Operatiivinen raportointi: Raportointi suoritetaan samoissa tapahtumajärjestelmissä, mikä tarkoittaa, että monimutkaiset raportit voivat hidastaa säännöllisiä operatiivisia tehtäviä, kuten tuotannonohjausta, tilausten käsittelyä tai asiakaspalvelua.
Dataintegraatio
Tietovarastointi: Integroi helposti tietoja erilaisista strukturoiduista ja strukturoimattomista lähteistä, mikä tarjoaa paremman peiton kokonaisvaltaiselle ymmärrykselle organisaation tietopääomasta sekä tukee parempaa päätöksentekoa eri osastojen välillä.
Operatiivinen raportointi: Ei kykene integroimaan suuria tietomääriä useista eri lähteistä ja keskittyy yleensä raportointiin vain tietyssä järjestelmässä tai tiettyyn liiketoiminnan osa-alueeseen liittyen.
Päätöksenteon tuki
Tietovarastointi: Keskittyy tukemaan strategisia päätöksiä sellaisella pitkän aikavälin kokonaistietojen analysoinnilla ja raportoinnilla, joka on räätälöity johdon tarpeisiin.
Operatiivinen raportointi: Tukee ensisijaisesti päivittäisiä operatiivisia päätöksiä reaaliaikaisilla, lyhyen aikavälin tiedoilla ilman historiallista perspektiiviä.
Tietoturva ja käyttöoikeuksien hallinta
Tietovarastointi: Sisältää yleensä edistyneitä suojausominaisuuksia, roolipohjaisen käyttöoikeuksien hallinnan ja mahdollisuuden rajoittaa pääsyä arkaluonteisiin tietoihin. Käyttäjillä voi olla räätälöity käyttöoikeus rooliensa ja vastuualueidensa mukaan raportointiin ja analytiikkaan liittyen.
Operatiivinen raportointi: Turvallisuus on usein sidottu operatiiviseen järjestelmään operatiivisesta perspektiivistä, ja vaikka se voi olla turvallinen, käyttöoikeusominaisuudet eivät yleensä ole yhtä kehittyneitä kuin erillisessä tietovarastossa raportoinnin ja analytiikan erikoistarpeiden näkökulmasta. Konsolidoinnin osalta tämä on itse asiassa jopa mahdotonta.
Mitä voimme todeta tästä
Tietovarastointi tarjoaa vankemman, skaalautuvamman ja tehokkaamman ratkaisun monimutkaisiin, pitkän aikavälin tietojen analysointi- ja raportointitarpeisiin, kun taas perinteinen operatiivinen raportointi soveltuu paremmin reaaliaikaisiin, lyhyen aikavälin operatiivisiin järjestelmiin.
Moderni tietovarasto pilvessä – kolme pointtia
Moderni pilvipohjainen tietovarastointi tarjoaa useita merkittäviä etuja erityisesti nykypäivän vikkelässä liiketoimintaympäristössä. Tässä on kolme suurinta liiketoiminnan etua:
Skaalautuvuus ja ketteryys
Hyöty: Pilvipohjaiset tietovarastot tarjoavat käytännössä rajattoman skaalautuvuuden. Yritykset voivat helposti skaalata ylös tai alas kysynnän mukaan ja maksaa vain käyttämistään resursseista. Tämän joustavuuden ansiosta yritykset voivat hallita kasvavia tietomääriä huolehtimatta infrastruktuurin rajoituksista.
Vaikutus: Organisaatiot voivat käsitellä arvaamattomia piikkejä tietojen käsittelyssä, kuten kausiluonteisten liiketoimintahuippujen tai suurten analyysikyselyiden aikana, ilman että suorituskyky heikkenee. Tämän ansiosta eri kokoiset yritykset voivat myös ottaa käyttöön pilvitietovarastoinnin ilman suuria etukäteisinvestointeja.
Kustannustehokkuus
Hyöty: Pilvitietovarastot toimivat käytön mukaan laskutettavalla mallilla, mikä tarkoittaa, että yritykset maksavat vain tosiasiallisesti käyttämistään laskenta- ja tallennusresursseista. Fyysisten laitteiden ostamiseen, ylläpitoon tai päivittämiseen ei liity kustannuksia, mikä voi johtaa merkittäviin kustannussäästöihin perinteisiin paikallisiin järjestelmiin verrattuna. Tässä kannattaa kuitenkin noudattaa tiettyä varovaisuutta ja suunnitella ratkaisuarkkitehtuuri sekä käytettävät teknologiat tarkkaan, jolloin ratkaisun skaalautuvuus ja toimivuus saadaan kestävälle pohjalle. Pilvipohjaiset tietovarastot eivät siis sinällään poista kokeneiden tietovarastoarkkitehtien tarvetta mihinkään.
Vaikutus: Yritykset voivat optimoida kustannuksiaan provisioimalla resursseja dynaamisesti, jolloin infrastruktuuriin ei tarvitse investoida liikaa mahdollisen tulevan kysynnän tyydyttämiseksi. Tämä taloudellinen ketteryys on erityisen arvokasta startup-yrityksille ja yrityksille, jotka haluavat laajentua ilman suuria investointeja.
Nopeampi reagointikyky oivalluksiin ja innovaatioihin liittyen
Hyöty: Pilvipohjainen tietovarastointi mahdollistaa nopeamman tietojenkäsittelyn ja analytiikan tehokkailla, moderneilla arkkitehtuureilla, jotka on optimoitu nopeutta ja reaaliaikaista suorituskykyä varten. Ominaisuudet, kuten automaattinen tietojen käsittely (data ingestion), valmiit koneoppimismallit ja natiivit integraatiot tietojen visualisointityökaluihin nopeuttavat aikaa raakadatasta käyttökelpoisiin, merkityksellisiin tietoihin.
Vaikutus: Kun merkitykselliset tiedot ovat nopeammin saatavilla, yritykset voivat tehdä nopeampia ja tietoisempia päätöksiä, reagoida markkinamuutoksiin ja innovoida nopeammin. Lisäksi sisäänrakennettujen integraatioiden ja automaation ansiosta datatiimit voivat keskittyä analysointiin infrastruktuurin hallinnan sijaan, mikä edistää strategisempia innovaatioita koko yrityksessä.
Kiinnostuitko aiheesta? Kulkeeko teidän yrityksenne raportointi- ja analytiikkakaravaani kohti kangastusta vai keidasta? Me DB Pro Servicellä olemme modernin tietovarastoinnin ammattilaisia. Olemme toteuttaneet useita vaativia, pilvipohjaisia tietovarastokokonaisuuksia asiakkaillemme keskisuurissa ja suuryrityksissä.
Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!
Jani K. Savolainen
jani.savolainen@dbproservices.fi
0440353637
VP & Chairman
DB Pro Services Oy