Mikä on DBA (Database Administrator)?
Tiedätkö, mitä DBA, eli tietokannan ylläpitäjä oikeastaan tekee? Käytännössä, nimensä mukaisesti; DBA on ammattilainen, joka vastaa organisaation tietokantojen hallinnasta, ylläpidosta ja suojaamisesta ja siitä, että tietokannat ovat aina käyttäjien saatavilla ja toimivat tehokkaasti.
DBA:n rooli on vaativa ja laaja, ja vain harva DBA osaakin kaikkia tähän kenttään osuvia kompetenssialueita suvereenisti. Tyypillistä onkin niin, että aloittelevat DBA:t keskittyvät enemmän rutiininomaiseen päivittäisoperointiin, kun taas kokeneet DBA:t painivat mm. sellaisten ongelmien, kuten arkkitehtuurin, korkean käytettävyyden, tietokantasuunnittelun, datamigraatioiden sekä suorituskyvyn optimoinnin parissa.
Accidental DBA
Termin ”Accidental DBA” kuulee myös silloin tällöin sellaisen DBA:n suusta, joka on ensin aloittanut esimerkiksi sysadminina, eli vastannut IT-infrasta ja saanut sitten aikanaan laajennetulle vastuulleen myös tietokantaympäristön ylläpitämisen. Tällaiset DBA:t ovat lähes poikkeuksetta eteviä tietokantaarkkitehtuuriin, tietoturvaan, datamigraatioihin sekä korkeaan käytettävyyteen (HA / DR) ja toipumissuunnitelmiin liittyvissä tehtävissä.
Toinen tie ”Accidental DBA”:ksi tulee usein tietokantaläheisen ohjelmoinnin kautta: Tällaisten DBA:iden vahvuuden ovat eritoten juurikin tietokantasuunnittelu, -ohjelmointi sekä performanssioptimointi eli ”tietokantojen tunkkaaminen” (alan slangitermi).
Joskus harvoin DBA on ehtinyt pitkällä urallaan tekemään ”kaikkea raudasta koodiin” ja saavuttaa tietynlaisen ”know it all” -statuksen. Tällöin alakohtaista kokemusta on ehtinyt yleensä kertyä jo yli 20 vuotta.
DBA-kompetenssin eri osa-alueet
- Ohjelmistopäivitykset ja patchays: DBA:t päivittävät ja korjaavat tietokannan hallintaohjelmistoja kuten SQL Server, virheiden korjaamiseksi, suorituskyvyn parantamiseksi sekä turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tämä kuuluu usein myös Junior DBA:n tehtäviin.
- Varmuuskopiointi ja toipuminen: DBA:t luovat varmuuskopiointistrategioita tietojen suojaamiseksi järjestelmävian tai katastrofin sattuessa ja toteuttavat palautussuunnitelmia tietojen palauttamiseksi tarpeen mukaan. Prosessien automatisoinnin konfigurointi, säännönmukainen seuranta sekä testaaminen palautuksineen ovat hyvin olennainen osa-alue tätä kokonaisuutta. Junior DBA:t aloittavat usein tästä osa-alueesta, mutta vaativissa, korkean käytettävyyden ympäristöissä nämäkin tehtävät kannattaa jättää “mustan vyön” senior DBA:lle.
- Tietokantasuunnittelu ja implementaatio: DBA:t suunnittelevat ja koodaavat tietokantarakenteita, jotka vastaavat bisnestarpeita, ottaen huomioon näkökohdat, kuten tietojen tallennus, haku ja skaalautuvuus. Tietokannat voivat olla operatiivisia (OLTP) sekä tietovarastokantoja (DW, datamart). Jotkin DBA:t ovat erikoistuneet vain tähän osa-alueeseen sen vaativuuden takia.
- Suorituskyvyn seuranta ja optimointi: DBA:t valvovat tietokannan suorituskykyä ja tekevät muutoksia tietokantakyselyperformanssin, luotettavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi. Vaikka tämä kompetenssialue kuulostaakin äkkiseltään vain koodioptimoinnilta, se sisältää parhaimmillaan myös kaikki tasot servereistä ja tallennusjärjestelmistä tietoverkkoihin, virtualisointialustaan, tietokantakonfiguraatioihin sekä indeksointiin ja statistiikkaan. Koska tehtäväkenttä on hyvin laaja ja vaatii usean kokonaisuuden syvällistä hellitsemista, Jotkut DBA:t tekevät vain tätä osa-aluetta.
- Tietoturva: Jotkin DBA:t osaavat eritoten panna täytäntöön erilaisia turvatoimenpiteitä arkaluonteisten tietojen suojaamiseksi luvattomalta käytöltä tai kyberuhilta, mukaan lukien salauksen määrittäminen, pääsynhallinta ja tarkastus. Tämäkin on yksistään hyvin laaja-alainen kokonaisuus kattaen organisaation sisäiset tietoturva-auditoinnit ja tietoturvadiagnostiikan, ennaltaehkäisevät toimenpiteet sekä toteutuneiden tietoturvauhkien jälkiselvitystyön (”forensics”), korjaavine toimenpiteineen.
- Datamigraatiot ja integraatiot: DBA:t voivat auttaa siirtämään tietoja eri järjestelmien välillä joko päivitysten, fuusioiden tai uusiin ohjelmistoalustoihin tai pilviympäristöihin siirtymisen aikana. Olennaisena osana datamigraatioita voi olla myös arkkitehtuurisuunnittelu, mikäli on tarpeen refaktoroida olemassa olevaa data-arkkitehtuuria esimerkiksi klusteroinnilla, skaalaamalla sitä ulos, konsolidoimalla, tai rakentamalla korkean käytettävyyden ratkaisuja lähdetiedolle. Olennaisena asana datamigraatioita kuuluu myös kapasiteettisuunnittelu: Tämä on yleensä datamigraatiohankkeen vaativin osa-alue, ja tuo laadukkaasti toteutettuna yleensä merkittävimmät säästöt uudelle data-alustalle.
- Käyttäjien käyttöoikeudet ja tuki: DBA:tmyöntävät käyttäjille tietokannan käyttöoikeudet ja tarjoavat tukea tietokantoihin liittyvissä ongelmissa, vianmääritysongelmissa sekä varmistavat, että käyttäjien tarpeet on tyydytetty.
- Vaatimustenmukaisuus ja auditointi: DBA:t voivat myös varmistaa, että tietokannat noudattavat lakisääteisiä ja sääntelyvaatimuksia (kuten GDPR tai HIPAA), ja suorittavat säännöllisiä tarkastuksia tähän liittyen.
Loppusanat
Tiesitkö, että DB Pro Servicen black belt DBA:t osaavat kaikkia näitä osa-alueita, ja että DBA:illamme on keskimäärin yli 25 vuoden timanttinen kokemus tietokantojen hallinnasta sadoissa eri asiakkuuksissa? Meidän black belt DBA:mme hallitsevat kukin vähintään kaksi edellämainituista kompetenssialueista suvereenisti, jotkut jopa kaikki. Oletko miettinyt jonkin DBA-kompetenssin ulkoistamista sen sijaan, että palkkaisit tähän oman DBA:n, joka ei ole tyypillisesti kustannustehokas ratkaisu?
Ostaessasi konsultointia täsmäongelmaan et maksa ylimääräisestä ja saat parhaan mahdollisen osaamisen juuri sinun ongelmaasi. Otathan yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Jani K. Savolainen
jani.savolainen@dbproservices.fi
0440353637
VP & Chairman
DB Pro Services Oy