Power BI konsultti – Miksi ulkoistaa data-analytiikan kehitys?
Fabric on luonut paljon mielenkiintoa Power BI:tä kohtaan ja vaikka työkalu sopii erinomaisesti self-service ja in-house -kehittämiseen ennen projektien aloittamista on hyvä miettiä, kannattaisiko kehitystä ulkoistaa. On selvää, mihin lopputulemaan tämä kirjotus päätyy, sillä työskentelen itse datakonsultoinnin parissa, mutta siitä huolimatta pyrin esittämään argumentteja ulkoistamisen puolesta.
Power BI-konsultointi voi keskittyä moneen eri asiakokonaisuuteen, mutta esimerkiksi viidellä otsikolla jaoteltuna mahdollisia ulkoistamisen etuja ovat:
1. Kokemus ja asiantuntemus
2. Kustannustehokkuus
3. Skaalautuvuus ja joustavuus
4. Uusimmat teknologiat ja parhaat käytännöt
5. Tehostettu resurssienhallinta
Käsittelen tässä blogissa nämä aihekokonaisuudet ja esitän argumentteja siihen miksi Power BI -konsultti on oikea ratkaisu data-analytiikan ulkoistamiseen. Nämä viisi kokonaisuutta eivät todellakaan ole ainoat otsikot siitä, miten ulkoistamista voi lähestyä, mutta ne ajavat hyvin asiansa Power BI-ulkoistamisen kontekstissa.
Kokemus ja asiantuntemus
Power BI:hin erikoistuneet konsultit ovat nähneet lukuisia erilaisia ympäristöjä ja projekteja, joten heillä on laaja-alainen näkemys erilaisista tosielämän ratkaisuista sekä niihin liittyvistä haasteista. Yksi yleisimpiä kysymyksiä, minkä asiakkaat minulle usein esittävät on että: “Miten tämä on ratkottu muualla?”. Konsulteilla on myös usein aiemmista projekteista muodostuneita koodikirjastoja ja raporttilayoutteja, mitä he voivat soveltaa nopeuttaen raporttien ja analytiikan kehitystä.
Yksi merkittävä ero in-house -kehittäjän ja konsultin välillä on erikoistuminen. Power BI julkaistiin erillisenä ohjelmistona vuonna 2015. Olen itse käyttänyt Power BI:tä vuodesta 2016 alkaen ja rakentanut vuosien aikana niin monta raporttia, että en enää pysy laskuissa mukana. In-house -kehittäjillä on usein muita ydinliiketoimintaan liittyviä vastuita ja tästä syystä heidän työnsä harvemmin painottuu yhtä vahvasti analytiikkaan.
Self-service -analytiikka viittaa analytiikkaan, missä liiketoimintakäyttäjät rakentavat itse raportointinsa ilman IT- tai data-ammattilaisten tukea. Excel-raportointi on siis määritelmän mukaan self-service -analytiikkaa. Tällaisella raportoinnilla on paikkansa ja taulukkolaskentaraportit tulevat tuskin koskaan häviämään, mutta rakennettaessa koko organisaation kattavia raportteja, joilla voi olla kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia käyttäjiä, tällainen raportointi on harvemmin oikea ratkaisu. Itselle rakennettu raportti ja yleiseen jakeluun tarkoitettu raportti ovat fundamentaalisesti erilaisia olentoja ja rakentaessa analytiikkaa, jolla on useita käyttäjiä, on hyvä tiedostaa tyypillisimmät käyttäjävirheet ja UI- / UX -muotoilun periaatteet. Power BI -konsulteilla on tämä kokemus ja ulkoistamalla raportoinnin kehityksen liiketoiminta voi hyödyntää tätä osaamista.
Kustannustehokkuus
Power BI konsulttien tuntihinnat voivat tuntua joskus korkeilta, mutta toisaalta verrattuna in-house -kehittäjän palkkaamiseen kehityksen ulkoistaminen konsultille on usein kustannustehokkain vaihtoehto rakentaa dashboardeja ja raportteja. In-house -data-analytiikkaan liittyy aina yleiskustannuksia, jotka voidaan kokonaan välttää ulkoistamalla. Yleiskustannusten minimointi onkin asia, mitä kannattaa erityisesti tarkastella, kun raportoinnin kehittämistä tehdään projektiluontoisesti. Muutama klassinen esimerkki tämän tyylisistä raportoinneista ovat mm:
- Talousraportoinnin kehittäminen ennen budjetointia,
- analytiikan migraatio järjestelmästä toiseen tai jopa:
Excelissä tehdyn raportoinnin siirtäminen Power BI:hin.
Skaalautuvuus ja joustavuus
Projektiluontoinen Power BI -kehitys kannattaa ulkoistaa myös analytiikan skaalautuvuuden ja joustavuuden näkökulmasta. Kaikki projektit eivät ole verrannollisia ja liiketoiminnallasi saattaa olla tarve rakentaa laaja-alainen raportointikokonaisuus hyvinkin nopealla aikataululla. Tällaisessa tapauksessa puitesopimus konsulttitalon kanssa on kullanarvoinen työkalu. Uusien työntekijöiden palkkaaminen on pitkäkestoinen prosessi ja viimeaikaiset trendit ovat pitkittäneet tätä prosessia entisestään.
Ulkoistamalla Power BI -kehityksen konsultille voit saada parhaimmillaan uuden osaajan projektiisi jo seuraavana päivänä. Minulla on tästä henkilökohtaista kokemusta ja muistan erään kerran, kun kollegani kysyi neljän aikaan iltapäivästä, pääsisinkö huomenna auttamaan asiakkaan projektissa, sillä asiakkaalla oli aikataulupaine raportoinnin suhteen. Otin nopean puhelun asiakkaan edustajan kanssa, allekirjoitin tarvittavat paperit ja seuraavana aamuna suuntasin kahdeksan aikaan asiakkaan toimistolle. Kun projekti oli saatu onnistuneesti maaliin, toimeksiantoni loppui kyseisellä asiakkaalla ja näin asiakas sai käytettyä analytiikkabudjettinsa tehokkaasti.
Joustavuus toimii siis myös, kun et ole varma, paljonko resursseja tarvitset pitkällä aikavälillä. Ulkoistamalla data-analytiikkaa pystyt siis mitigoimaan liiketoimintasi riskejä. Kun haluat rajoittaa analytiikkaasi, allokoituja resursointia pystyy joustavasti skaalaamaan alaspäin sopimusten puitteissa.
Uusimmat teknologiat ja parhaat käytännöt
Power BI:hin erikoistunut konsultti on ajantasalla Power BI:n uusista toiminnallisuuksista ja parhaista käytännöistä, sillä konsulttitalon liiketoiminta perustuu hänen ammattitaitoonsa. Luen henkilökohtaisesti Power BI:n virallista blogia, foorumeita ja muita Power BI:hin liittyviä kanavia päivittäin, ja tällä tavoin olen aina aallonharjalla siitä mihin työkalu kykenee. Tämän lisäksi sparrailen säännöllisesti kollegoideni ja kontaktieni kanssa aiheen tiimoilta. In-house -kehittäjillä ei aina ole samoja mahdollisuuksia ja usein heillä on muita yrityksen pääliiketoimintaan liittyviä vastuita.
Ulkoistamalla Power BI -kehityksen voit olla luottavainen, että saat alan uusimmat ja parhaaksi todetut käytännöt osaksi projektejasi.
Power BI ja Fabric voivat hallinnollisesti olla monimutkaisia kokonaisuuksia. Ulkoistamalla toiminnon saat myös laaja-alaisemman käsityksen siitä, mitä lisenssivaatimuksia erilaiset toiminnot vaativat. Konsulttien aikaisempi kokemus erilaisista ympäristöistä antaa paremman näkemyksen esimerkiksi siitä, milloin Power BI:ssä kannattaa käyttää Premium Per Useria, mitä eroja on A-, P- ja F-kapasiteetilla sekä milloin Power BI pro on oikea ratkaisu lisenssien hallinnointiin.
Tehostettu resurssienhallinta
Olen jo useaan otteeseen maininnut, että in-house -kehittäjällä on usein ydinliiketoimintaan liittyviä vastuualueita. Yksi ulkoistamisen eduista onkin se, että kehitykseen sidotut resurssit voivat keskittyä ydinliiketoiminnan prosesseihin ja kehittämiseen. Sen sijaan, että organisaatio käyttäisi aikaa ja rahaa Power BI:n parhaiden käytäntöjen ja uusimpien trendien opiskeluun, ulkoistamalla Power BI -kehityksen yritys voi keskittyä sen avainosaamiseen ja näin tuottaa lisäarvoa tehokkaammin. Monet Suomen suurimmista yrityksistä ovat ulkoistaneet datatoimintojansa – olisiko sinunkin organisaatiossasi aika toimia näin?
Yhteenveto
Käsittelin tässä kirjoituksessa syitä siihen, miksi Power BI kehityksen ulkoistaminen konsultin avulla on usein hyvä idea. Viisi pointtia ulkoistamisen puolesta olivat:
1. Kokemus ja asiantuntemus
2. Kustannustehokkuus
3. Skaalautuvuus ja joustavuus
4. Uusimmat teknologiat ja parhaat käytännöt
5. Tehostettu resurssienhallinta
Toivottavasi kirjoitukseni herätti ajatuksia. Mikäli etsit tämän perusteella analytiikkakumppania, lisään loppuun vielä lyhyen kirjoituksen siitä, miksi DB Pro Services Oy on paras vaihtoehto.
Miksi DB Pro Services Oy on erinomainen valinta kumppaniksi?
DB Pro Services Oy:n konsultit ovat syväosaavia, sertifioituja Microsoft Business Intelligence- ja Data Platform -ammattilaisia sekä on-premise että Azure-pilviratkaisuissa. Jos blogini herätti ajatuksia siitä, että raportoinnin ulkoistaminen konsulteille voisi olla hyvä idea, ole ihmeessä yhteydessä. Löydät yhteydenottolomakkeen nettisivumme alareunasta.
Jos haluat pysyä tiedolla johtamisen aallonharjalla ja lukea lisää blogeja dataan liittyen, voit liittyä sähköpostilistallemme oheisesta linkistä: https://dbproservices.fi/liity-tiedolla-johtamisen-eturintamaan/