Power BI Governance framework ja Azure Purview

Jani Savolainen

Power BI:n käyttö monessa organisaatiossa on räjähtänyt käsiin ja sen hyödyt jäävät helposti saavuttamatta puutteellisilla ohjeistuksilla ja osaamisella. Syntyy helposti huonolaatuista ja virheellistä informaatiota sisältäviä raportteja, joka ohjaa liiketoimintapäätöksiä väärään suuntaan. Power BI Governance -mallin tarkoitus onkin luoda yrityksille toimintaedellytykset toteuttaa toimivaa ja luotettavaa tiedolla johtamista Power BI:n avulla!

Power BI Governance -selvitys muodostuu kuudesta pääkohdasta. Niissä kussakin valitaan yritykselle sopivat toimintamallit ja luodaan selkeät priorisoidut stepit, miten governance -malli otetaan käyttöön. Framework sisältää seuraavat kokonaisuudet:

 1. Nykytila-analyysi
 2. Keskeisten roolien ja vastuiden selvittäminen
 3. Deployment-strategian valinta
 4. Systeemi Governance asiat
 5. Toteutusstrategiat
 6. Budjetti ja roadmap tuleville hankkeille

Suunnitelmaa kannattaa lähteä toteuttamaan heti budjetin ja roadmapin mukaisesti. Varsinkin siinä vaiheessa, kun tarkoituksena on käyttää Power BI:tä businesskriittisiin sovelluksiin prosessien ja toimintamallien on syytä olla 100-prosenttisessa kunnossa. Ohessa on muutamia tarkempia kuvia selvityksen eri vaiheista, mutta jos asia on ajankohtainen niin ota ihmeessä yhteyttä niin järjestetään Teams-palaveri ja käydään malli tarkemmin läpi!

Deployment Strategy

Azure Purview ja Power BI -integraatio

Azuren uusi data governance -ratkaisu Purview (preview) on loistava lisä Power BI Governance selvitykseen ja tietovirtojen hallintaan. Azure Purview/Power BI -integraatio mahdollistaa datavirtojen  tunnistamisen hybridiympäristöissä havainnollisilla visuaalisilla työkaluilla. Kun Purview on konfiguroitu käyttöön se osaa ylläpitää ja päivittää sisältöä automaattisesti. Sen avulla Power BI -ympäristön hallinta on entistä helpompaa. Ohessa on linkki Microsoftin julkistusvideoon Purviewestä viime vuoden lopulta.  Jos kuitenkin haluatte nähdä tarkemman demon erityisesti Purviewn Power BI -integraatiosta niin ota yhteyttä ja järjestetään teille Teams-demo aiheesta!

Purview:n Power BI -integraation mahdollisuudet:

 • End-to-End data lineage
 • Data source impact analysis
 • Define a business glossary
 • Find trustworthy data
 • Keep your data protected across your data estate

Lue myös: Master Data ja Master Datan hallinta osana BI arkkitehtuuria
Tehot irti BI-analytiikasta, Power BI vuonna 2024
Power BI-raportointi – tasapaino tekniikan ja muotoilun välillä 

Ota yhteyttä